Havalimanının yapılacağı bölgedeki 150 dönüm nar bahçesinin ürünü iki kez ihaleye çıkarılmasına rağmen alıcı çıkmaz, Havaalanının kötü kaderi nar bahçesini de etkilemiştir. Ürün dalında çürür ama siyasi iktidar umut dağıtmayı sürdürmekte kararlıdır.
1 Nisan 2018 günü Cumhurbaşkanı Erdoğan proje ile ilgili gelişmeleri özetler:
“Çukurova Havalimanı maalesef talihsizlikler nedeniyle gecikti. Baktık başka türlü olmuyor, en sonunda bu işi doğrudan kamu yatırımı olarak hayata geçirmeye karar verdik. İlk etapta yıllık 15 milyon yolcu kapasiteli olacak. gerekirse ileride 30 milyona çıkartılabilecek. Bu havalimanının alt yapı işleri temmuzda bitiyor. Üst yapı ihalesi de yakında yapılıyor. Hedefimiz en kısa zamanda burayı hizmete açmak.”
16 Nisan 2018 Elvan’ dan bir açıklama daha ve yeni takvim:
“Havaalanı yapım çalışmaları hızla ilerliyor. Hedefimiz en azından 2019 ilk çeyreğinde havalimanını vatandaşımızın hizmetine sunmak”
Takvim verecek kadar iddialı açıklama yapan Elvan’ a kimse çıkıp“üst yapı ihalesi ne oldu? kesinleşti mi? sorusunu yöneltmeyince, vaatlere bulanmış hayaller bir süre sonra tadından yenmez masallara dönüşür.
Nihayet kesin ve teknik anlamda cılız da kalsa doyurucu bilgiyi 8 Mayıs 2018 günü dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan veriyor:
“2019 başına kadar alt yapıyı tamamen bitirmiş olacağız. Terminal binası dahil üst yapı ihalesini yaptık. 229 bin m2 terminalden söz ediyoruz. Dün itibariyle sözleşmeyi imzaladık. Önümüzdeki pazartesi yer teslimini yapacak ve işe başlayacağız. Kısa süre içinde çok hızlanacak. Bir sene içinde bitirip 2019′ da Çukurova Havalimanını hizmet verir hale getirmiş olacağız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ ın “şimdilik 15 milyon kapasiteli olacak, ileride gerekirse 30 milyon yolcu kapasitesine göre büyütülür” dediği havalimanı konusunda Elvan verdiği tüm demeçlerde 30 milyon yolcu rakamını zikreder ama bölge insanı artık ülkenin en büyük 2. havalimanı iddiasından ve büyüklükten çok havalimanından uçakların ne zaman havalanacağı konusuyla ilgilenmektedir.
Ve siyasetçilerin gel gitleri yanında en gerçekçi ve doğruluğuna inanılması gereken bilgiyi DHMİ genel müdürü verir. Funda Ocak “alt yapının %40′ ının tamamlandığını üst yapı yer tesliminin ise 7 mayıs 2018 günü yapıldığını” açıklar.
Derken üst yapı bir yana tamamlandı denilen alt yapıda bile zorunlu duraklamalar yaşandığı ve üstlenici firmanın sıkıntıda olduğu ortaya çıkar bir süre sonra…
İşçilerin aylardır maaş alamadıkları, bunun da hak edişlerini zamanında alamayan üstlenici Bayburt grubundan kaynaklı olduğu haberleri yer alır medyada..
Aslında işin temelinde girilen ekonomik krizle birlikte projeye ayrılan kaynakların yetersizliği ve bu proje dışında da resmi kurumlardan başka işler almış olan üstlenicinin hak ediş ödemelerinde karşılaştığı sıkıntılar yatmaktadır..
Konu hakkında Lütfi Elvan 25 Ekim 2018 günü açıklama yapma gereği duyar:
“Havalimanı ile ilgili altyapı çalışmaları bitti şu an üst yapı çalışmalarına başladılar. Ancak yüklenici firma bugünlerde işi biraz yavaşlattı. Bunun bizde farkındayız. Şu anda firma ile görüşme halindeyiz. Mesele hem Cumhurbaşkanımızın hem bakanımızın bilgisi dahilinde. Önümüzdeki günlerde biraz daha hızlandırıp, Çukurova’nın bu havalimanına kavuşmasını sağlayacağız. Kurdaki artışları gerekçe göstererek bir miktar yavaşlama eğilimi olduğu bildirildi. Geçen hafta Ulaştırma Bakanımız şirket sahibi ile bir görüştürme gerçekleştirdi”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ dan eski ve yeni Ulaştırma Bakanlarına kadar herkes bir termin planı, takvim verir ama gerçeği yine Funda Ocak açıklayacaktır:
“357 milyon Euroluk yatırım maliyetinde revizyona gittik, küçülttük. Altyapı, üstyapı olarak iki ayrı ihaleye çıktık. Altyapı ihalesinin toplam tutarı 285 milyon TL’dir ve şu an itibarıyla çalışmalar yürümekte ancak çok yavaş yürümektedir. Altyapının bitim tarihi Mart 2019’dur ve fiziki gerçekleşmesi şu an itibarıyla yüzde 40’tır. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz yürütmek için ancak fiyat artışları, döviz bazındaki yükselmeler nedeniyle müteahhidi çok fazla zorlasak da netice alamıyoruz. Altyapıda yüzde 40’da tıkandık. Üstyapı da 899 milyon TL’ye ihale edildi. Yer teslimi yapıldı. Mayıs ayından beri hala herhangi bir ivme kazanamadık. Büyük bir ihtimalle bu proje feshe gidecektir. Çalışmalarımız ve takibimizi devam ettiriyoruz.”
Proje feshe gider mi? Bu konuda kamuoyuna yansıyan bir haber olmadığına göre gerçeği ancak yine bürokratların resmi açıklamalarından öğreneceğiz.
Tabii bu arada siyasiler de boş durmuyor…
Örneğin yerel seçim çalışmaları nedeniyle Mersin’ e gelen ve yeni ünvanı TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanlığı olan Elvan umut saçmaya devam eder..
Örneğin 27 Aralık 2018 tarihli müjdesi inanılır gibi değil:
“İnşallah hedefimiz mart ayı sonuna bitiremezsek bile nisan ayında Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın alt yapısını bitireceğiz ve oraya uçağı indireceğiz”
1 Nisan tarihini şaka niyetine okumaya çalışır insanlar..
O nedenle de kimisi 1 Nisan şakasıdır der, kimisi de “1 Nisan demiş ama hangi yılın 1 Nisanı olduğunu belirtmemiş” diyerek geçiştirir..
Gerçek olan tek şey ise, ‘vaatler ve gerçekler’ başlığıyla sürdürdüğümüz zamanda yolculuk öyküsünün binbir gece masallarını kıskandırmaya başlayan son halidir..
Umarım 2023′ te havaalanı bitirilir de, bir daha oturup proje hakkında yeni makaleler yazmak zorunda kalmam.
Çünkü toparladığım vakit on yılda kalınca kitabı dolduracak Havalimanı hikayesini kaldığı yerden bir kez daha yazacak mecalim yok gerçekten…