Mersin Barosu Başkanı Bilgini Yeşilboğaz 17 Ağustos Marmara depreminin 20. yıldönümünde yaptığı yazılı açıklamasında, deprem planı kağıt üzerinde, uygulanmayan bir plan olarak kaldığını belirterek, fay hattı üzerinde inşaatı devam eden nükleer enerji santrali projesinden de acil vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.
“RANT ODAKLI KİŞİLERİN ÇIKARINA UYGUN BİNALAR YAPILIYOR”
Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “17 bin 840 kişinin öldüğü, binlerce kişinin evsiz kaldığı, yaralandığı 17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 20 yıl geçti ama Türkiye, bir deprem ülkesi olduğu gerçeğiyle hiçbir zaman yüzleşmedi. Marmara depreminden sonra hemen bir deprem planı yapıldı ama kağıt üzerinde, uygulanmayan bir plan olarak kaldı. O günden bugüne ne deprem, ne de başka bir afet planı hazırlandı. Güncelliğini tamamen yitirmiş, bugünün şartlarıyla hiç uyuşmayan sözde bir afet planımız var. Şu an yapılan binaların yarısından fazlası deprem planına uygun değil. Kentsel dönüşüm adı altında rant odaklı kişilerin çıkarına uygun binalar yapılıyor. Olası bir depremde anında yıkılacak olan binalar da iyileştirilmiyor. Deprem sonrası toplanma alanlarının yarısından fazlası ise imara açıldı” şeklinde konuştu.
“NÜKLEER ENERJİ SANTRALİNDEN VAZGEÇİLMELİ”
Kentimizde fay hattı üzerinde inşaatı süren Akkuyu nükleer enerji santralinin zemininde çatlaklar oluşmasının, olası bir depremde bu projenin nasıl bir faciayla sonuçlanacağının apaçık ortada olduğunun altını çizen Yeşilboğaz, “Yine söylüyoruz, insanlığın yok olmasına sebep olmadan nükleer enerji santralinden vazgeçilmelidir. Olası bir depremde canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmadan kaçınmalı, deprem yönetmeliğine uygun hareket edilmeli, gerekli önlemler alınmalıdır. 17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı saygıyla ve rahmetle anıyor, böyle bir felaketin bir daha yaşanmamasını temenni ederek, depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza ve milletimize başsağlığı diliyorum” diye konuştu.
