Gazetecilik bir eylemdir, bir iştir, aşktır, mektepli ya da alaylı olsun gazeteciliğe giden yol bilgi, birikimden, gazetecilik tutkususundan geçer.
Ve bu yüzden gazetecilik bir kurum veya profesyonel meslek statüsü değildir…
Gazeteci kimdir?
Bunun cevabını yıllar önce, Alaylı mı, Mektepli mi? Köşe yazarı, yasa dışında kalanlarda gazeteci mi sorularıda gündemdeyken ayni bugünkü gibi yani, en etkili ağızlardan biri olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Turgay Olcayto bey cevaplamış hatta köşemde de yazmıştım . Ama hala ayni soru tüm cevaplara rağmen gündemini korumakta…
Kimin gazeteci olup olmadığına kim karar veriyor peki? Aslında gazeteci kimdir değil kimin gazeteci olup olmadığına kim karar veriyor sorusu irdelenmeli?
Bloggerların, Freelance journalistlerin, Citizen journalistlerin gazeteciliğin de ;bilgileri doğrulama, söz hakkı tanıma, sorgulama gibi fonksiyonlarını çok daha başarılı şekilde yerine getirmesi İnternet Çağında Artık Hepimiz Gazeteciyiz’ mi? Sorusunuda beraberinde getirmekte..
Pew araştırma kurumunun Medyanın Durumu 2014 raporu;
‘Eğer online ortamda yazıp çiziyorsan amatörsün, eğer New York Times’ta yazıyorsan profesyonelsin’ şeklindeki eski konseptin artık bir gerçerliliği yok.
Gazeteci, gazetecilik yapan kişidir, ” Fikir işçisidir”.. . Diplomalı, Alaylı olup olmaması , bir medya kurumundan maaş bordrosu, basın kartı veya toplu taşıma araçlarına ücretsiz biniş kartının olup olmamasının, ‘gazeteci’ tanımıyla hiçbir ilgisi yoktur. Bilgi, birikim,araştırmacılık, haberi kaleme alırken ki tarafsızlık, halkın yararına mücadele,ve en önemlisi gazeteciliğe tutku derecesinde aşkla bağlı oluşuyla ilgisi vardır.
Gazeteci kaleminin üslubunun; ifade şekli olarak iletişimin bir parçası ve ifadenin içeriğiyle birlikte koruma altında olduğunun farkındalıyığla yazmalı mı yada yazıyor mu sorusuyla 10 Ocak Kutlu olsun fikir işçileri..