Anasayfa / Son Dakika / DEVA Partili Ekmen, Mersin tarımının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

DEVA Partili Ekmen, Mersin tarımının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı veMersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’ndaMersin’in tarım sorunlarını gündeme getirdi.

İthal muzda zincir marketlerin piyasayı bozanbaskın yapısı sürmektedir

Ekmen, “Bütçe görüşmelerinde yerli muzun ithalmuzla rekabet edememesi gerekçesiyle ithal muzüzerindeki vergi yükünün artırılması gerektiğinitalep etmiştik. Bu talebimiz önemli ölçüdekarşılandı. Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat ve İçTicaret Genel Müdürü Sayın Adem Başar’a teşekkürediyoruz; ancak ithal muzda zincir marketlerinpiyasayı bozucu hegemonik yapısı devametmektedir. Zincir marketlerin bu politikasına karşımutlaka bir tedbir gerekiyordedi.

Ziraat Bankası’nın sağladığı modernizasyonkredisi yeniden aktif hale getirilmelidir

Üreticiler için sübvansiyonlu kredilerin yenidenuygulanması gerektiğini vurgulayan Ekmen, “Muzüretimi için gerekli sübvansiyonlu kredilerkaldırılmış, modernizasyon kredisi sona erdirilmiştir. Üretici, artık eskiyen naylonunu ve demirini dahideğiştiremez hale gelmiştir. Mersin Anamur BozyazıZiraat Odası Başkanı Sayın Ahmet Şeref Gümüş, aylardır bu konuyu siyasetin gündeminetaşımaktadır. Ziraat Bankası’nın sağladığımodernizasyon kredisi yeniden aktif hale getirilmelidir. Anamur, Bozyazı, Gazipaşa ve Alanyailçeleri havza mantığıyla özel olarakdesteklenmelidir. Muz ile avokado arasındaki araekim ve münavebeli ekim yasağı da kaldırılmalıdır. Çiftçiler bu ürünleri münavebeli olarak ekebilmekte; ancak Tarım Bakanlığı’nın dayattığıYa muzekeceksin ya avokadouygulaması sona ermelidir. Bu, hiçbir mantığı olmayan bir dayatmadırdedi.