MERSİN BÜYÜKŞEHİR, TÜM ÇALIŞMALARINDA KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİNİ GÖZETECEK
KA.DER GENEL BAŞKANI KARAOĞLU: “BELEDİYE BAŞKANIMIZI EŞİTLİKÇİ BAKIŞINDAN DOLAYI KUTLUYORUM”
KARAOĞLU: “MERSİN BU KONUDA BİR FARKINDALIK YARATTI”
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Kent Konseyi’nin de katkısıyla 3 kadın örgütü tarafından düzenlenen “Yasalar Uygulansın Kadınlar Yaşasın” paneli için Mersin’de bulunan KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, Danışma Kurulu üyesi İlksen Sorguç Dinçer ile birlikte Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti.
Başkan Seçer, ziyarette KA.DER’in imzaya açtığı Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi’ni imzaladı. Başkan Seçer, bu taahhütnameyle belediyenin tüm çalışmalarında ve organizasyon yapısında kadın–erkek eşitliğini gözeteceği taahhüdünü kayıt altına almış oldu.
KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çok sayıda daire başkanlığını kadınlara emanet ederek bu konuda zaten olumlu örnek olduğuna işaret etti ve “Belediye Başkanımız’ı eşitlikçi bakışından dolayı kutluyorum” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitim Derneği (KA.DER) tarafından imzaya açılan Kadın Dostu Kentler Taahhütnamesi’niimzaladı. Başkan Seçer, bu taahhütnameyle belediyenin tüm çalışmalarında ve organizasyon yapısında kadın–erkek eşitliğini gözeteceği taahhüdünü kayıt altına almış oldu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Kent Konseyi’nin de katkısıyla 3 kadın örgütü tarafından düzenlenen “Yasalar Uygulansın Kadınlar Yaşasın” paneli için Mersin’de bulunan KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, Danışma Kurulu üyesi İlksen Sorguç Dinçer ile birlikte Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti. Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu’nun da hazır bulunduğu buluşmada KA.DER Genel Başkanı Karaoğlu, Kadın Dostu Kentler Taahhütnamesi hakkında Başkan Seçer’e bilgi verdi.
Başkan Vahap Seçer de, taahhütnameyi incelediğini, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin temel ilke ve amaçlarıyla örtüştüğünü kaydetti. Başkan Seçer ve KA.DER Genel Başkanı Karaoğlu daha sonra Kadın Dostu Kentler Taahhütnamesi’ni imzaladı.
KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, Kadın Dostu Kentler Taahhütnamesi ile ilgili açıklamasında, “Belediye başkanlarından Kadın Dostu Kentler Taahhütnamesi’ni imzalamalarını talep ediyoruz. Bu taahhütnamede 12 madde var. 12 madde içinde belediyede kadın–erkek eşitliği komisyonu kurulması, kadın sığınağının açılması, kız çocuklarıyla ilgili çalışmaların yapılması, eşitlikçi bütçelerin yapılması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ön plana çıkarılması var” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda farkındalık yaratarak daire başkanlığı, müdürlük gibi birçok pozisyonda kadınlara rol verdiğini ifade eden Nuray Karaoğlu, “Bu farkındalığın tüm kademelerde yerleşmiş olmasını, kadın bakış açısının yerleştirilerek bu birimlerde ihtiyacı olan kadınlara, kız çocuklarına hizmet götürülmesini sağlamanın bir temeli olarak görüyoruz. Bu anlamda Birleşmiş Milletler’in 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi paralelinde beşinci maddesi toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaştırılmasıdır. Ve 2030 hedefleri Türkiye hükümetinin de desteklediği hedeflerinden birisidir. Bu hedefi hep birlikte gerçekleştirebilmek ve karşılıklı sorumluluklarımızı yerine getirip birbirimizi desteklemek adına bugün buradaydım. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca Belediye Başkanımızı eşitlikçi bakışından dolayı kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Taahhütnamede neler var?
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in imzaladığı Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi’nde 12 madde yer alıyor.
Belediye meclisinde Kadın Erkek Eşitlik Komisyonu, Belediye’de Kadın Erkek Eşitlik Birimi kurulması ilk maddeyi oluşturuyor.
Bu maddeleri belediyenin kadınlara yönelik hakları gözetmesi ve koruması, kadınların ve kız çocuklarının konumlarının güçlendirilmesi için sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılması, belediyenin stratejik planlarının kadınların ihtiyaçlarına uygun ve katılımcı şekilde yapılması, belediyenin faaliyetlerinin ve harcamalarının “Cinsiyete Duyarlı Veri”temelli ölçülmesi ve yayınlanması maddeleri izliyor.
Belediyelerin Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlamasının öngörüldüğü taahhütnamede, belediye bütçesinin toplumsal cinsiyete duyarlılık ilkesiyle hazırlanması, kadın erkek eşitliği konusunda bilinçlendirici çalışmalar yürütülmesi ilkeleri yer alıyor.
Taahhütnamede ayrıca belediye bünyesinde ve çalışmalarında cinsiyetçi eğilim, ayrımcılık ve baskı ile mücadele edilmesi, belediye bünyesinde Danışma ve Dayanışma Evi kurulması, ihtiyaca cevap verecek şekilde sığınma evi açılması, yatırımlarda ve faaliyetlerde kadınların yerel düzeydeki ihtiyaçlarının dikkate alınması ilkelerine yer veriliyor.