Akdeniz Kent Konseyi 31 Mart seçimleri sonrasıAkdeniz Belediyesinin el değiştirmesi ve Sayın M. Mustafa Gültak’ın belediye başkanı olmasından sonra yeni bir yapılanmayla göreve başlamıştır. Tüm siyasi partilerin temsilcilerini ve Akdeniz’deki tüm renkleri bünyesinde barındıran Akdeniz Kent Konseyi, sivil toplumun yerel yönetimle birlikte çalışmasının güzel örneklerini vererek işe başlamıştır. Yönetim anlayışımızın en büyük eksikliği olan sivil katılımcılığı Akdeniz Belediyesi ile birlikte hayata geçirmeyi hedefledik. Sivil insiyatifin yerel yönetimde etkili olmasını sağladık.
Akdeniz İlçesi, bu şehirde yaşayan insanların gündüz çok yoğun yaşadığı bir ilçe olmakla birlikte en dezavantajlı bölge olma özelliğine de sahiptir.
Yaşadığımız şehrin, tarihini, doğasını korumak ve daha yaşanılır kılmak adına ilk yürütme kurulu toplantımızda 7 yıldan beri onay bekleyen ve çöken Tarihi Kent Merkezi’nin şuanda en çok ihtiyacı olan “Koruma Amaçlı İmar Planını” gündemimize aldık. 17.06.2019 Yürütme Kurulunda aldığımız karar gereği “Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu”nun yeniden görüşülmesi için Belediyeye yazı yazdık. Bu yazımızın ardından ilgili kurumlarca toplantılar yapılarak bu konuyla ilgili süreci başlatmayı başardık.
Ayrıca Akdeniz İlçesi Gündoğdu ve Siteler Mahallesi arasından geçen ve ciddi kazaların yaşandığı DSİ Çavuşlu Deresi Islahı için Akdeniz Belediyesi, DSİ 6. Bölge Müdürlüğünü, Enerjisa Yetkililerin bir araya getirerek sorunun çözülmesi için tüm tarafları Akdeniz Belediyesi’nin öncülüğünde alanda toplandık.
Akdeniz İlçesi Nüzhetiye Mahallesi 88 ada 35 parselde kayıtlı bulunan Çankaya İlkokulu yürürlükte bulunan Nazım İmar planlarında Ticaret+Konut alanı olarak planlanmasına, Akdeniz Kent Konseyi olarak yaptığımız itiraz sonucu olarak Akdeniz Belediyesince itirazlarımız kabul görmüş ve gerekli yazışmalar yapılarak kaderine terk edilmiş olan TarihiÇankaya İlkokulu’nun kültürel ve sosyal alan olarak yeniden işaretlenmesi çalışmalarına vesile olduk.
Şehir merkezinin cazibesini yitirmesi ve burada bulunan esnafların iş yapamaz hale gelmesine de çareler aradık. Projelerimizi değerlendirir iken ne kadar çözüm bekleyen grup var ise birbirlerini tamamlamasını sağlamayı amaç edindik. Bu amaç ile “Güçlü Kadın Üreten Kadın” adlı sergimizi gerçekleştirdik. Bu sergimizde cazibesini yitirmiş olan, şehrin tarihi olan Çamlıbel’i tercih ederken Halk Eğitim ve buna benzer kurslara giden kadınlarımızın hazırlamış olduğu, ancak pazarlayamadığı ürünleri bir araya getirerek satılmasına katkı sağladık.
Hayatın her aşamasında eğitim şart ilkesi ile “Akdeniz’de Kütüphanesiz Okul Kalmasın” sloganıyla kitap toplama ve kütüphaneler kurulmasını sağladık. Bu kapsamda Akdeniz İlçesi’nde bulunan okullara 10.000 kitap bağışında bulunuldu. Onbeş’e yakın okulda kütüphane kurma çalışmaları devam etmektedir. İlk olarak Çamlıbel Mesleki Kız Anadolu Lisesi’nde kütüphane açtık ve öğrencilerimizin istifadesine sunduk.
Geleceğimizin umutları Gençlik Meclisimiz “ Mahallem-Mis” projesiyle Akdeniz’de Siteler Mahallesi’nin pilot mahalle olarak seçildiği projede, mahallenin İstiklal İlkokulu ve Ulubatlı Hasan Ortaokulu olmak üzere, camisi, sağlık ocağı, parkı, mahalle kütüphanesi, mahalle evi, çöp bidonları, tabelaları, bir caddenin cephe çalışması ve temizliği gibi başlıca çalışmalar ile Mahalleli, Akdeniz Kent Konseyi, Akdeniz Belediyesi işbirliği ile yeniden ele alınarak düzenlenmesini sağlamaktadır.
Engelli Meclisimiz tüm Sivil Toplum Kuruluşları ile görüşerek ve birlikten kuvvet doğar anlayışı ile şehirdeki tüm engelli sivil toplum kuruluşlarını bir çatı altında toplamayı başarmıştır. “Yarınlar Engel Değil Umut Dolu” sloganıyla engelli bireylerde yaşam alanı semineri ve ilçe muhtarlarının davet edildiği “Engellilerin Yaşam Alanı Bilgilendirme” toplantılarını yaptık.
Ayrıca 2020 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı için ücretsiz kurslar başlattık ve bu kurslarımızın karşılığını Türkiye’de en çok engelli kamu personeli yerleştiren il olarak görmekten gurur duymaktayız.
Türkiye’de 8 ilde bulunan ve dokuzuncusunu Mersin’e kazandırdığımız görme engellilerinde okuyabilmesine olanak tanıyan kabartma (Braille) baskı makinesi ile aynı zamanda kitap basımının yapılmasını sağlanmaktadır.
Engellerin aslında sadece zihinde olduğunu hatırlatmak ve bu konuyla ilgili farkındalık yaratmak için “Türk İşaret Dili Kursu” açtık ve kursumuz devam etmektedir.
Toplumun değişiminde en büyük faktörlerden birisi olan kadınlarımız ile meclis çalışmalarında “Bağımlılıkla Mücadele” konulu seminerini gerçekleştirdi.
Akdeniz İlçesi’nde “Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi” nin kurulmasına katkıda bulunduk.
Konseyimizde daha verimli çalışmak adına çeşitli çalışma grupları oluşturduk. Bu gruplarımızdan biri olan Çocuk Kütüphanesi Grubu anneleri ile birlikte çocuklarında kitap okuyabileceği ve çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak adına bir çocuk kütüphanesinin kurulmasını başlattık ve %80 oranında tamamlanmış olup en kısa sürede hizmet vermeye başlayacaktır.
Bir diğer çalışma grubuz olan Çarşı Esnafı ise tüm kentin protokolünü bir araya getirerek şehrin sorunlarının ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği önemli bir toplantı gerçekleştirmiştir.
Yerel Tarih Çalışma Grubu oluşturularak, kent tarihinin yeniden yazılmasını ve yaşayan tanıkların sözlü tarih kapsamında kayıtlara alınmasını sağladık. Geleceğe not bırakmak amacıyla bu çalışma sonuçlarını kitaplaştırmayı hedefledik.
“Tarihi Kent Merkezi’nin Korunması ve Canlandırılması” konusunda Mersin Üniversitesi’nin ilgili bölüm akademisyenleri, Mimarlar Odası, Akdeniz Belediyesi Teknik Personeli ve konunun uzmanlarını bir araya getirerek ayda bir toplantı yapmaktayız. Şehrin yöneticilerinin bile henüz farkında olmadığı 2015 yılında ilan edilen “Yenileme Alanı” nında bir çalışma yapılmaması nedeni ile, bu kararın şehrin önünün nasıl tıkandığını her platformda dile getirdik. Büyükşehir Belediyesinin 2015’ten itibaren bir planlama yapmaması nedeniyle “Tarihi Kent Merkezi’ni Kurtarma Projesi’nin” gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını, bu alanda yapılacak bir yapıya yasal olarak ruhsat bile verilemeyeceğini buradan tüm şehre ilan ediyoruz.
Konseyimiz, Akdeniz Belediyesi bünyesinde AR-GE Birimi oluşturulması konusunda gerekli çalışmaları tamamlayarak; bu birimin içerisinde sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlar ile ilgili çalışmaların yapılması, sorunların tespiti ve çözümlerin geliştirilmesi, ilgili kurumlarla koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi,ulusal ve yurtdışı fonlamalardan kaynak sağlanılması,dezavantajlı gruplarda fırsat eşitliğinin oluşturulması gibi konularda bir misyon taşıması amaçlanmış ve belediyemizde AR-GE birimi oluşturulmuştur.
Biz bu yaptıklarımız ile Akdeniz’in vicdanı ve sesi olmayı amaçladık. Akdeniz Kent Konseyi’nin sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, halkın bir arada şehirlerin sorunlarının çözümünde birlikte olmasının en güzel örneğini sunduk.
Akdeniz Kent Konseyi bu şehirde kent konseylerinin çıtasının yükselmesini sağlamıştır. Farklılıklarımız ile birlikte şehir adına bir araya gelebileceğimiz göstermiştir. Akdeniz’de gerçekleştirdiğimiz bu birlikteliğin şehre yayılması temennisi ile siz cefakar basın mensuplarını saygıyla selamlıyor ve başarılar diliyorum.