SON DAKİKA
Logo
Mersin Mersin 22° Parçalı bulutlu
İstanbul İstanbul 20° Parçalı bulutlu
Ankara Ankara 15° Parçalı bulutlu
İzmir İzmir 18° Açık
USD: 46,44 TL
EUR: 53,26 TL
GBP: 61,43 TL
BTC: $63.361 / 2.943.139 TL

TOKİ’de Cemaat İddiaları Meclis Gündeminde

Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Türkiye genelinde yürütülen “500 bin konut” projesine ilişkin kamuoyuna yansıyan ciddi iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Dinçer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, TOKİ projelerinde dini cemaatlerin etkili olduğu yönündeki iddiaları sordu.

Önergede, TOKİ gibi kamuya ait bir kurumun sözleşmelerinin bazı dini cemaatlerin fetva kurullarıyla uyumlu hâle getirildiği iddialarına dikkat çekildi. Bu durumun, sosyal konut projelerinin hem uygulama hem de dağıtım süreçlerinde dini yapıların etkisinin olup olmadığına dair ciddi soru işaretleri yarattığı vurgulandı.

İddialara göre, İsmailağa Cemaati başlangıçta projeye mesafeli yaklaşmış; taksit artışlarının memur maaşlarına endeksli olması gerekçesiyle projeye “dini açıdan fetva verilemeyeceğini” açıklamıştı. Ancak yine kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, TOKİ yetkililerinin 4 Kasım tarihinde ilgili cemaatlerin fetva kurullarıyla görüşmeler yaptığı, bu görüşmeler sonrasında ise bazı sözleşme maddelerinde değişikliğe gidildiği ileri sürüldü.

Söz konusu değişikliklerin; taksit artışlarının enflasyon oranını aşmaması ve konutun kiraya verilmesi hâlinde TOKİ’nin sözleşmeyi tek taraflı feshetme yetkisinin sınırlandırılması gibi düzenlemeleri içerdiği iddia edildi. Ayrıca, konut kuralarında İsmailağa Cemaati’ne yakın kişilerin öncelikli olacağı yönündeki söylentilerin, kamu yönetimi ve hukukun üstünlüğü açısından son derece kaygı verici olduğu ifade edildi.

Talat Dinçer, bu iddialar doğrultusunda Bakanlığa şu soruları yöneltti:

TOKİ yetkilileri herhangi bir cemaatle görüşme yapmış mıdır?

Konut kuralarında herhangi bir kurum, vakıf veya cemaatin etkisi bulunmakta mıdır?

Sosyal konut projelerinde cemaatlere yönelik özel bir düzenleme yapılmakta mıdır?

Dinçer, devletin sosyal konut projelerinin eşitlik, şeffaflık ve hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, kamuoyunun bu sorulara net ve açık yanıtlar beklediğini ifade etti.

mersinhalkhaber

Yorumlar (0)

Bu haber için henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap

Logo
İletişim

YENİŞEHİR/MERSİN

+90 532 522 29 73

info@mersinhalkhaber.com

Bizi Takip Edin

© 2026 Tüm Hakları Saklıdır. Dorasoft Yazılım tarafından hazırlanmıştır.

WhatsApp İhbar Hattı