SON DAKİKA
Logo
Mersin Mersin 26° Güneşli

Mersin’den çocuk işçiliğine tepki: Çocuklar ucuz işgücü değildir

Eğitim Sen Mersin Şubesi, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada çocuk işçiliğinin çocukların eğitim, sağlık ve yaşam haklarını elinden alan ağır bir sömürü biçimi olduğunu belirterek, çocukların çalışma yaşamından uzak tutulması gerektiğini vurguladı.

Şube Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Mersin’in tarım, lojistik, hizmet ve sanayi sektörlerinin yoğun olduğu bir kent olmasının yanında çocuk emeğinin görünmez hale getirildiği alanlara da ev sahipliği yaptığı ifade edildi. Özellikle mevsimlik tarım işçiliğinde, narenciye bahçelerinde, seralarda, paketleme tesislerinde, küçük sanayi sitelerinde ve kayıt dışı işyerlerinde çok sayıda çocuğun ağır çalışma koşullarına maruz kaldığı belirtildi.

Açıklamada, Akdeniz, Toroslar, Tarsus, Erdemli, Silifke ve Anamur başta olmak üzere birçok ilçede çocukların eğitimden koparılarak aileleriyle birlikte çalışma hayatına sürüklendiği kaydedildi. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının yılın önemli bir bölümünü okuldan uzak geçirmek zorunda kaldığına dikkat çekilerek, eğitim hakkının fiilen ortadan kalktığı ifade edildi.

Eğitim Sen Mersin Şubesi, son yıllarda yaygınlaşan Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) uygulamalarının da çocuk işçiliğine yeni bir boyut kazandırdığını savundu. Açıklamada, çocukların eğitim adı altında haftanın büyük bölümünü işyerlerinde geçirdiği, bunun da onları ucuz işgücüne dönüştürdüğü ve iş kazaları karşısında savunmasız bıraktığı öne sürüldü.

 

Ekonomik kriz, yoksulluk, yüksek enflasyon ve gelir adaletsizliğinin çocukları okul sıralarından uzaklaştırdığı belirtilen açıklamada, çocuk işçiliğinin bir tercih değil, yoksulluğun sonucu olduğu vurgulandı.

Eğitim Sen Mersin Şubesi açıklamasında, çocuk işçiliğinin her türüne karşı olduklarını belirterek; çocukların eğitim hakkının korunması, kamusal ve parasız eğitimin güçlendirilmesi, çocuk emeğini teşvik eden uygulamalardan vazgeçilmesi, MESEM sisteminin çocuk hakları temelinde yeniden değerlendirilmesi, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik özel destek programlarının hayata geçirilmesi ve yoksullukla mücadele eden ailelere yeterli sosyal destek sağlanması çağrısında bulundu.

Açıklamanın sonunda, “Çocuklar ucuz işgücü değildir. Çocukların yeri tarlalar, fabrikalar, atölyeler ve sanayi siteleri değil; okullar, oyun alanları, kütüphaneler ve özgürce gelişebilecekleri yaşam alanlarıdır” denilerek, kamuoyu çocuk emeği sömürüsüne karşı ortak mücadeleye davet edildi.

mersinhalkhaber

Yorumlar (0)

Bu haber için henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap

Logo
İletişim

YENİŞEHİR/MERSİN

+90 532 522 29 73

info@mersinhalkhaber.com

Bizi Takip Edin

© 2026 Tüm Hakları Saklıdır. Dorasoft Yazılım tarafından hazırlanmıştır.

WhatsApp İhbar Hattı