BAŞKAN SEÇER: “AZ KULLANAN AZ, İSRAF EDEN ÇOK ÖDEYECEK”
MESKİ GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ
MESKİ Genel Kurulu, 1 Ocak 2020’den itibaren geçerli olmak üzere su fiyatlarında düzenlemeye gitti. Yeni düzenlemeye göre 0-10 metreküp aralığında su kullanan yaklaşık 299 bin abone, indirimli su kullanmaya devam edecek. Suyu israf derecesinde çok kullananlar ise daha yüksek fatura ödemek zorunda kalacak.
Halk Kart sahibi 10 bin hane de suyu yüzde 50 indirimli kullanacak. Yeni tarifeyle su fiyatı 0-10 metreküp için vergiler hariç 3.32 lira olacak. Bu rakam, şu anda İzmir’de 4.33, İstanbul’da 4 lira olarak tarifelendiriliyor. 2020 için artış yapılması durumunda İzmir ve İstanbul’da fiyatlar da yükselecek.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yeni su tarifesini değerlendirirken, “Az kullanandan az, çok kullanandan çok bedel almak zorundayız. En düşük fiyat düzenlemesiyle bu işi nasıl atlatırız diye düşündük. O nedenle yaptığımız düzenleme şu an ki konjonktürünrealitesine uygun” dedi.
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün Kasım ayı 2’nci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Genel kurulda, MESKİ’nin 2020 yılında uygulayacağı su fiyat tarifesi ile 2020 yılı bütçe kararnamesi isim isim oylandı. Genel kurul üyelerine, 2020’de uygulanacak yeni su fiyat tarifesiyle ilgili bilgi veren Başkan Vahap Seçer, yeni fiyat tarifesinde, başlangıç skalalarını 0-10 metreküpten başlattıklarını belirtti.
“Hiçbir ilçede aşırı artış yok”
Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen birleşimde, toplam 8 madde görüşüldü. Başkan Seçer, bazı Genel kurul üyelerinin, Mut, Gülnar gibi ilçelerde su fiyatlarında aşırı artış olduğu yönündeki iddialarına da yanıt verdi ve hiçbir ilçede aşırı artış yapmadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Bizim bir standardımız olması lazım. Bu değerlendirmeleri yaparken birçok kriteri, birçok faktörü göz önüne alarak yaptık. ‘Tüm ilçelerde fiyatlar aynı olmalı’ dedik. ‘Mut cazibeli kullanıyor, Gülnar cazibeli kullanıyor, öbür ilçelerde terfi istasyonu var’ diyorsunuz. Gülnar’da ve Mut’ta kaç tane depo var biliyor musunuz? O depoların ne halde olduğunu biliyor musunuz? Ben Belediye Başkanı olarak sıkılıyorum, söyleyemiyorum. O depolardan vatandaşa su mu verilir? O depoların parasını kim verecek? Tarsuslu, Yenişehirli mi verecek? 700 tane depo yapacağım 2 ilçede. Kimden alacağım bunun parasını. Kabul ediyorsanız Tarsus’taki, Toroslar’dakivatandaşa yükleyelim. Onlar da elektrik parası veriyor. Kırsal kesim şehir merkezinden daha ucuz su kullanmaya devam edecek. Tarsus 3.65’e su kullanırken, Mut 2.56’dan kullanmaya devam edecek. Gülnar 2.94’ten kullanmaya devam edecek. Merkez 4.48’den kullanırken Çamlıyayla 2.74’ten kullanmaya devam edecek.”
“Biz insanları az su kullanmaya teşvik etmeliyiz”
Su fiyatlarının hakça, adaletli şekilde belirlenmesi ve tahsil edilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Suyu kullanandan parayı alacağız, bunu hakça, adaletli yapmamız lazım. Bunun siyasi sonuçlarına ben katlanıyorum. Ben neden Mut’taki, Anamur’daki, Gülnar’daki seçmeni kendime küstüreyim. Fiyat tarifesini yaparken, suyu az tüketen dar gelirli vatandaşla ve görece gelir düzeyi yüksek ve daha çok su kullananlar arasında bir ayrım yaptım. Bizim pozitif ayrımımız dar gelirliden ve az kullanandan yana. 6 bin 800 kişiye Halk Kart dağıttık. Toplamda 10 bin yurttaşa bu kart dağıtılacak. Bunlar yoksul insanlar. Daha önce olmayan bir uygulama, bunlara yüzde 50 indirim yapıyoruz. 0-10 metreküp su kullananların oranı yüzde 61. Yani 299 bin kişi. Bunlara yüzde 10 indirim yapıyoruz. Toplam abone sayım 484 bin. Toplamda 41 bin işyeri var. Bunun 29 bini en az zam görecek sınıfa giriyor. Çünkü 0-10 metreküp arası su kullanıyor. Az kullanandan az, çok kullanandan çok bedel almak zorundayız. Yatırım için kaynak yaratmamız lazım. 21-75 metreküp arasında su kullanan ile 0-10 metreküp arasında su kullanan arasında bir fark olmalı. Su kullandıkça değeri artmalı. Biz insanları az su kullanmaya teşvik etmeliyiz. Hortumu takıyor akşama kadar ağaçları da suluyor, arabayı da yıkıyor. Böyle bir şey olamaz. Ucuz bulduğunuz zaman yandı gülüm keten helva, gitti. Değeri var mı yok mu, su zengini miyiz, su fakiri miyiz? Bunların ayrımını yapmamız lazım.”
“Bu fiyat tarifesi de maliyeti kurtarmıyor”
Başkan Seçer, yeni tarifenin de su maliyetlerini karşılamadığını, ancak vatandaşa ek yük getirmemek adına en makul oranı bulmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Bu fiyat tarifesi de maliyeti kurtarmıyor. Bizim su maliyetimiz yatırımsız 4.55 TL. Ben 2.5 milyar yatırım yapacağım. Bunun 975 milyonunu özkaynaklardan sağlayacağım. Bu minvalde suyun maliyeti 8.77 liraya çıkıyor. Ben suyu kaça vereceğim? 8.77’ye verebilir miyim? Mümkün değil. 3 liradan başlayacağım, 3.32’den başlayacağım. Yeni fiyatımızla su fiyatımız 0-10 metreküp için 3.32 olurken, İzmir’in fiyatı 4.33 ve yüzde 20 zam yapıyor. İstanbul’da 4 lira. O da yüzde 20 zam yapıyor. En düşük fiyat düzenlemesiyle bu işi nasıl atlatırız diye düşündük. O nedenle yaptığımız düzenleme şu anki konjonktürünrealitesine uygun. Yüzde 55 artış olmuş personelde, elektrikte, finansmanda. Bunları göz önüne alınca kaçınılmaz olarak bir düzenlemeye gitmeniz lazım. Zaten 2017’nin onuncu ayından beri düzenleme olmamış. Bu zam oranları da bizim için yeterli değil. Bu konuda lütfen bizi anlayışla karşılayın. Bu para cebimize girmeyecek. Biz yine kredi arayacağız. Biz yine yatırım yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
En düşük fiyat 4.98 lira, en yüksek fiyat 16.88 lira
Konuşmaların ardından yeni su fiyat tarifesi oylandı ve 35 kabul, 17 red oyu ile kabul edildi. Yeni ücret tarifesine göre 0-10 metreküp arası kullanımda suyun metreküp fiyatı şehir merkezindeki meskenler için vergiler hariç 3.32 liraya yükseltildi. 1.66 liralık atıksu vergisi eklendiğinden suyun metreküp fiyatı 4.98 lira olacak. Bu sınıflandırmadaki artış oranı yüzde 10 oldu.
11-20 metreküp arasındaki su kullanımında suyun metreküp fiyatı 5 lira, atıksu vergisi 2.50 lira olacak şekilde yükseltildi. Bu sınıflandırmadaki metreküp rakamı yüzde 19’luk artışla 7.50 liraya yükseldi.
21-75 metreküp arasındaki su kullanımlarında toplam fiyat yüzde 19’luk artışla 11.25 liraya, 75 metreküp ve üzerindeki kullanımlarda su fiyatı 16.88 liraya yükseltildi.
Mahallelerde metreküp fiyatına 19 kuruş artış
Beldelerde 0-10 metreküp arası suyun vergiler dahil toplam fiyatı 2.49 lira, 11-20 metreküp arası suyun vergiler dahil toplam fiyatı 3.75 lira, 21-75 metreküp arası suyun vergiler dahil toplam fiyatı 5.63 lira olarak belirlendi.
Köy tüzel kişiliğinden mahalleye dönüşen yerlerde 0-10 metreküp arası suyun vergiler dahil toplam fiyatı 1.25 lira, 11-20 metreküp arası suyun vergiler dahil toplam fiyatı 1.88 liraya, 21-75 metreküp arası suyun vergiler dahil toplam fiyatı 2.82 liraya yükseltildi.
Yeni düzenlemeyle işyerlerinde 0-10 metreküp arası suyun vergiler dahil toplam fiyatı 8.09 liraya, 11-20 metreküp arası suyun vergiler dahil toplam fiyatı 12.15 liraya, 21-75 metreküp arası suyun vergiler dahil toplam fiyatı 15.14 liraya çıkarıldı.
“Devlet bankaları kapıları kapamış”
MESKİ Genel Kurulu’nda, kurumun 2020 bütçesi de görüşüldü ve 798 milyon lira olarak belirlen Bütçe Kararnamesi oybirliğiyle kabul edildi.
Ancak bazı meclis üyelerinin, kararnamede yer alan yönetim kuruluna 100 milyon lira borçlanma yetkisi verilmesi yönündeki teklife itiraz etmesi üzerine bu madde kararnameden çıkarıldı.
Borçlanma tartışmaları üzerine değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, “Bana borçlanma yetkisi verin diye sizi zorlamayacağım. Bana Temmuz ayında borçlanma yetkisi verdiniz. Kasım ayındayız geçtiğimiz haftaya kadar belediyeme bir lira borç para almadım. Şundan almadım, zaten bankalar borç vermekten imtina ediyor. Devlet bankaları kapıları kapatmış. Uzun girişimlerden sonra, Ak Partili milletvekillerimizin, belediye başkanımızın, bizim milletvekillerimizin, herkesin ortak çabasıyla, İller Bankası’na gide gele, bakana da gittim, en sonra İller Bankası’ndan 75 milyon lira teminat mektubu aldım. Bunları beraber yaptık. Kendime mal etmiyorum. Hepimizin katkısı oldu” dedi.
“Mali disiplini sağladık, eski borçları ödüyoruz”
Belediyenin bir yandan yatırım yaptığını, bir yandan borç ödediğini ifade eden Başkan Vahap Seçer, “7 ay içinde 695 milyon lira para ödemişim. Bu ödediğim paranın önemli bir kısmı geçtiğimiz döneme ait borçlarla ilgili. Personel giderlerini ödemişim, rutin harcamalarımı ya da dönemsel zorunlu giderlerimi, SGK primlerimi ödemişim, geriden kaynaklanan 350 milyon gibi bir borç ödemişim. Bunlar önemli rakamlar. Mali disiplini sağladığımız için yaptık ve borçlanmadan yaptık. Geçen haftaya yaptığımız borçlanmanın yarısını SGK’ya ve maliyeye ödedim. 57 milyon lira borç birikmiş. Geriden gelen borçlar bunlar. Önceki dönemden kalan borçlar. Yarısını da borçlu olduğum firmaya gönderdim. Ben sizden 100 milyon lira borçlanma isterken yangından mal kaçırmıyorum. Bana istikamet çizmeyin. Beni denetleyin. Vakıfbank kredi vermiyor, Halk Bank kredi vermiyor, kamu bankaları kredi vermiyor. Bir yandan elim kolum bağlanıyor, bir yandan benden kahramanlık bekleniyor. Kılıcı çekemiyorum ki” ifadelerini kullandı.