”Küba’da ortalama yaşam süresi ABD’de ve İngiltereden daha uzun,işin ilginç yanı kişi başı yıllık sağlık maliyeti 100 dolar , İngiltere’de 1000 dolar, ABD’ de 60.000 dolar.
Küba ‘da sağlık giderleri niye az?
Buna rağmen ortalama yaşam süresi dünyanın iki dev ülkesinden daha fazla? Kübalılar daha doğar doğmaz sağlık kontrolleri düzenli şekilde yapılmaya başlanıyormuş, hastalıklar ilerlemeden önlem alınıyormuş yani..
Kübada ‘ Tıp eğitimi koruyucu hekimlik üzerine alınıyormuş ,yani insanları hasta olmadan koruma ilkesine dayanıyor anlayacağınız .
Hasta olmadan koruma..
Küba böyle ..
Dünyada ise tıp eğitiminde koruyucu hekimlik yok.. Büyük ilaç tekellerinin baskısı etken deniyor e mantıklıda bu.. Önce insanları hasta edip sonra ömür boyu yada hasta ölene kadar ilaçlara, tedavilere bağımlı halde yaşat.. Sektör yani sürekli altı harranan… Daha çok, çok daha çok kar hedefleyen kocaman bir tıp endüstrisi..
Ülkeye baktığımızda da durum farklı değil hatta dahada vahim, çok vahim.
Koruyucu hekimlik yok yada kısmi , eee endüstriyel, işlem görmüş gıdalar ve menşei belli olmayan türlü şekerler yağlar , GDOlu yemlerle beslenen hayvan ve ürünleri ek ithaller, zirai zehirlerle yetişen meyve ve sebzeler ile beslenme,, here
baklagiller durumu malum nekadarı yerli nekadar ithal..
Ayaküstü işlenmiş gıdalardan yapılan yemeklerin alelacele yenmesi.. Liste uzarda.. Uzar gider… Organik deyip yediklerimiz bile nekadar organik bilmiyoruz..
Artık genç nesilde hastalanır hale geldi yaş ortalaması aşağılarda.. Ok indikçe iniyor.
Esas can alıcı soru ile bitsin kelamımız, peki nereye kadar?
‘