Kerbela’da Hz. Hüseyin ile birlikte susuz bırakılarak katledilen 72 kişi için tutulan 12 İmam Orucu (Muharrem orucu) bugün Masum-u Paklarla başladı. Aleviler için yas orucu olan 12 İmamlar orucunda saf su içilmezken eğlenceden de uzak duruluyor. Oruç açma saatleri ise güneşin batışına denk geliyor.
Alevilerin matem ayı olarak bilinen Muharrem ayı bütün Aleviler için yas ayıdır. Kurban Bayramı’ndan 20 gün sonra başlayan Muharrem ayı, 680’de Kerbela’da Yezit tarafından öldürülen İmam Hüseyin ve 71 kişi için tutulan oruç aslında bir yas ibadetidir ve İmam Hüseyin şahsında bütün mazlumlara adanır.
Aleviler, Muharrem ayında kimi yörelerde 10, kimi yörelerde de 12 gün oruç tutarlar. Bu yıl 27-28-29 Ağustos’ta Masum-u Pak orucuyla başlıyor. 30 Ağustos’ta Ana Fatıma ve 31 Ağustos- 11 Eylül arasında ise on iki imam orucu tutulacak. 12 Eylül de ise on iki imamların ve bu yolda şehit olan bütün canların anısına on iki çeşit/veya daha fazla gıdadan oluşan Aşure pişirilerek canlarla pay edilecek.
SAHUR YAPILMAZ, ORUÇ GÜNEŞE GÖRE AYARLANIR
Alevilerde sahur olmadığı gibi oruç açarken belirlenmiş bir saat de yoktur. Ne yenirse gece yarısından önce yenir. Aleviler oruç açarken top sesi, ezan sesi gibi işaretler beklemek yerine güneş batınca oruçlarını açarlar. Görkemli sofralar kurulmaz, lüksten uzak durulur.
Oruç süresince de (12 gün boyunca) düğün, nişan, sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez. Kerbela Şehitleri’nin çektikleri susuzluğu hissetmek için saf su içilmez ancak vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay, kahve, meşrubat, meyve suyu, ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır.
ÇAĞDAŞ YAŞAMDA DEĞİŞEN GELENEKLER
Geleneksel kesimde hala Muharrem ayına özgü uygulamalar olarak varlığını koruyan banyo yapmama, tıraş olmama, aynaya bakmama, çamaşır yıkamama gibi kimi pratiklerin çağdaş yaşam içerisindeki uygulama zorluğu nedeni ile uygulamadan kaldırıldığı görülmektedir.