MERSİN BÜYÜKŞEHİR, PARKOMAT’I HAYATA GEÇİRMEYE HAZIR
BÜYÜKŞEHİR, PARKOMAT’I ŞUBAT SONUNDA UYGULAMAYI PLANLIYOR
PARKOMAT PERSONELİNİN ÜÇTE BİRİ KADIN
PARKOMAT’TA ÇALIŞACAK 92 PERSONEL EĞİTİMDEN GEÇTİ
Mersin Büyükşehir Belediyesi, park yeri bulma sıkıntısı ve trafik sorununun giderilmesi amacıyla bir süredir hazırlıklarını gerçekleştirdiği Parkomat uygulamasını, Şubat ayı sonunda hizmete kazandırmayı planlıyor.
Bu kapsamda Parkomat uygulamasında çalışacak 92 personelin işe alımı gerçekleştirilerek, eğitimden geçirildi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, vatandaşların park yeri bulma noktasındaki sıkıntılarının giderilmesi amacıyla hayata geçireceklerini duyurduğu ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen Parkomatuygulaması için hazırlıklar tamamlandı. Şubat ayı sonunda hizmete girmesi planlanan Parkomat’ta çalışacak 92 personele,Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda kullanacakları elektronik cihazlarla ilgili eğitim verildi.Personelin üçte ikisi kadın çalışanlardan oluşuyor.
Büyükşehir, Parkomat’ı hayata geçirmeye hazır
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’de yaşanan trafik yoğunluğu sıkıntısı ve park yeri bulma sorununun giderilmesi amacıyla Parkomat uygulamasını hayata geçireceklerini duyurmuştu.
2019 yılında yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz Ayı Toplantısı’nın ikinci birleşiminde Parkomatuygulamasıyla ilgili madde, meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edilmişti. Mecliste sunulan teklifle Büyükşehir kapsamında bulunan yol, cadde ve alanlarda UKOME Genel Kurulu tarafından belirlenecek yerlerin, parkmetre gelirlerinin yüzde 30’unun Büyükşehir Belediyesi’ne ödenmesine ve üçüncü şahıslara devredilmeksizin belediye şirketi tarafından işletilmesine karar verilmişti.
Ayrıca parkmetre ücretleri, “İlk 15 dakika ücretsiz, 0-60 dakika arası 4 TL, 0-120 dakika arası 7 TL, 0-180 dakika arası 12 TL ve 24 saat 20 TL” biçimde belirlenmişti.Hizmete girecek uygulamada çalışma saatleri 08:00-18:00 olacak ve kredi kartıyla da ödeme yapılabilecek.
İŞKUR üzerinden ilana çıkıldı, mülakatlar sonucu 92 kişi işe alınmaya hak kazandı
Başkan Vahap Seçer, izleyen süreçte Parkomat uygulaması için personel alacaklarını belirterek, “İnsanlarımız müracaat etsin. Komisyonumuz olacak. Bu işi kim yapabiliyorsa onlarla çalışacağız. Gerçekten iş yapacak, ihtiyacı olan, ‘Çalışmak istiyorum ve aldığım paranın hakkını vermek istiyorum’ diyen insanlarla bu yola devam etmemiz lazım”açıklamasını yapmıştı. Parkomat uygulamasında çalışacak personellerin işe alımı için İŞKUR üzerinden ilana çıkan Büyükşehir Belediyesi, 527 başvuru arasından yaptığı değerlendirmeyle mülakata girmeye hak kazanan 225 kişiyle 30-31 Ocak tarihlerinde 2 gün süreyle mülakatlar gerçekleştirdi. Mülakatlar sonucunda 27’si kadın, 65’i erkek toplam 92 kişi, işe alınmaya hak kazandı.
Personellere kullanacakları cihazların eğitimi verildi
Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda işe alınmaya hak kazanan personellere, iş sırasında kullanacakları teknolojik cihazların eğitimi verildi. Cihazın teknik özellikleri ve kullanım şartlarının detaylı anlatıldığı eğitimde, personeller de ellerindeki cihazlarla uygulamalı olarak gösterilen adımları izledi. Kullanılacak sisteme göre cihazlarda personeller ve peronlar tanımlanmış olacak. Personeller, araç plakası, park ediş saati ve peron kodunun üzerinde yazılı olduğu fişleri cihazdan elde ederek, aracını park eden sürücülere teslim edecek.
“‘8 saat ayakta durman gerekecek, yapabilir misin’ dediler, ben de ‘Yaparım’ dedim”
Eğitime katılan 27 kadın personelden ikiz çocuk annesi Tuğba Aytekin, bir arkadaşı aracılığıyla personel alımı ilanından haberdar olduğunu belirterek, “2-3 senedir iş arıyordum. Bir arkadaşım vesilesiyle haberdar oldum. ‘8 saat ayakta durman gerekecek, yapabilir misin’ dediler, ben de ‘Yaparım’ dedim. Bu konuda biz kadınlara pozitif ayrımcılık tanıyan Başkanımız Vahap Seçer’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Biz kadınlar istediğimiz sürece her işi yapabiliriz”
20 yaşındaki Zehra Ölmez de daha önce tekstil sektöründe ve çeşitli mağazalarda çalıştığını, İŞKUR üzerinden Parkomat’taçalışmak için başvurduğunu belirterek, “En son tekstilde çalıştığım için İŞKUR’luydum. Sonra böyle bir iş çıktı karşıma, başvurdum. İki kez mülakata girdim, kabul edildim. ‘Erkek işi’ deniyor diye kadınların yapamayacağı bir şey değil. Biz kadınlar da istediğimiz sürece her işi yapabiliriz” dedi.