Anasayfa / Güncel / MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER’ EĞİTİMİ

MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ‘AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER’ EĞİTİMİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından, Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden faydalanan kadınlara ‘Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler’konulu eğitim verildi. Eğitimde; sıcak çarpmasına karşı uyarılarda bulunulurken, yaş almış bireyler, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin aşırı sıcaklarda daha dikkatli olmaları vurgulandı ve her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesinin öneminden bahsedildi.

Mezitli İlçesi’nde yer alan Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’ndeki eğitim, Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdür Vekili Uzman Doktor Bahar Gülcay Çat Bakır tarafından verildi. ‘Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler’ eğitimi kapsamında, aşırı sıcakların insan vücudunda sıcak çarpması denilen su ve tuz kaybı sonrasında görülen ağır hastalıklara ve yükselen vücut ısısı ile de beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabileceği konusunda bilgiler verildi.

Yaş almış bireyler, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan bireyler daha dikkatli olmalı

Uzman Doktor Bakır, y almış bireyler, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin sıcaktan en çok etkilenen gruplar olduğu bilgisini verdi ve aşırı sıcaklardan korunma tedbirlerini anlattı. Çok sıcak olan 10.00 ile 14.00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkılmaması gerektiğini söyleyen Bakır; açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesi, şapka ve güneş gözlüğü takarak dışarı çıkılması gerektiğini söyledi. Dışarıda çalışması gerekenlerin de, mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Bakır, aşırı hareketlerden kaçınmaya ve sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya da dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Vücut ısısının yükselmemesi için sık duş alınmalı

Spor yapmak için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi gerektiğini, her 1 saatlik spor için de en az 2-3 bardak sıvı alınması gerektiğinin altını çizen Bakır, risk altındaki bireylerin güneş ve sıcak çarpması tehlikesine karşın günde en az 2 kez izlenmesi gerektiğini belirtti.

Bakır ayrıca, bebek, çocuk, engelli ve hayvanların kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmaması gerektiğini sözlerine eklerken, kapalı alanların iyi havalandırılması gerektiğini, güneş gören pencerelerin perde gibineşliklerle gölgelendirilmesini ve vücut ısısının yükselmemesi için sık duş alınması gerektiğini de söyledi. Bireylerin duş alamayacakları durumlarda da ayaklar, eller, yüz ve enseyi soğuk suyla ıslatmaları gerektiğini belirtti.

Her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmeli

Beslenme ve sıvı alımı konusunda da kadınlara detaylı bilgiler veren Bakır, susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Midekramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzluiçeceklerin tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Bakır, yağlıve kızartılmış besinlerden de kaçınılma gerektiğinin bilgisiniverdi. Bakır ayrıca, vücut direncini artırmak ve yeterlimiktarda vitamin ile mineral alınımını sağlamak için de bolmiktarda sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini, dışarıda veaçıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmasıgerektiğini ifade ederken, et, yumurta, süt, balık gibi çabukbozulma riski olan besinlerin de açıkta bekletilmemesigerektiğinin altını çizdi.

Sıcak çarpmasına dikkat!

Sıcak çarpması konularında da detaylı bilgiler veren Bakır, sıcak, kuru, soluk ve morumsu cilt, halsizlik, bitkinlik, terlemede azalma, çarpıntı ve hızlı nefes alma, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi yakınmaları, yüksek vücut sıcaklığı, b ağrısı, kas krampları, uyuklama, anlamsız konuşma, çevreyi tanıyamama, sersemlik hali, kasılma, bayılma vebaygınlık ile bilinç kaybı, koma  durumlarının bir kaçınınolması durumunda sıcak çarpmasından şüphelenilmesigerektiğinin bilgisini verdi.

Aşırı sıcaklara bağlı oluşan durumlarda ilk müdahalekonusunda da serin bir yerde istirahate alınan hastanın giysilerinin gevşetilip, bacaklarının yükseltilip, ıslak havlu veya bezle serinletmeye çalışılması gerektiğini ifade eden Bakır, sıcak çarpması yaşayan kişiye bol miktarda sıvı verilip, özellikle de tuzlu ayran içirilmesi gerektiğini dile getirdi. Bakır, kişinin kliniğinde düzelme olmazsa veya kişinin durumu stabil değilse hastaneye götürülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Dr. Bakır, sunumunun ardından kadınların sorularına da tek tek yanıt verdi. Kadın Sağlığı ve Danışma Merkezi’nden faydalanan kadınlar da merkezden duydukları memnuniyeti ifade ederek, teşekkürlerini iletti.

Çok Okunan Haber

Genç Antrenör Hamit Pıtır, UEFA C Antrenörlük Kursunu Tamamladı

Mersin’de Genç yaşına rağmen futbola hem saha içinde hem saha kenarında emek veren Hamit Pıtır, …

Araç çubuğuna atla