Motorlu taşıtların yol açtığı çarpışmalar sebebiyle bisikletli ölümler giderek artıyor. Geçtiğimiz iki ayda 8 kişi bisikletli olarak trafikte yaşanan çarpışmalar sebebiyle hayatını kaybetti.
2019 yılında yaşanan 8.201 bisikletli kazadan 111’i ölümle sonuçlanmıştır.
2018 yılında yaşanan 8.514 bisikletli kazadan 136’sı ölümle sonuçlanmıştır.
19.09.2022 – Merkez Selçuklu ilçesi, cadde üzerinde park halindeki 4 araca, ardından aynı yönde seyir halinde olan 44 yaşındaki Tercan Akdoğan’ın kullandığı bisiklete, ardından 3 araca çarptı.
Bisiklet sürücüsü Tercan Akdoğan yaşamını yitirdi.
14 Ekim 2020 – İzmir’in Çiğli ilçesinde, antrenman yapan Karşıyaka Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcularından Zeynep Aslan (32), tali yoldan çıkan bir kamyonun altında kalarak yaşamını yitirdi.
22 Temmuz 2020 – Ankara’da 19 yaşındaki bisikletçi Umut Gündüz, 22 Temmuz 2020 tarihinde alkollü bir sürücünün kullandığı aracının çarpması sonucu hayatını kaybetti.
2 Temmuz 2018 – Bursa’da antrenmanını yaptıktan sonra evine dönerken lastiği patladı. Barış Asa, patlayan lastiğini yol kenarında tamir ettiği sırada hızla üstüne gelen aracın altında kaldı. Bu kazada iki bacağını kaybeden Barış Asa, kazadan sonra ise yılmadı sporun içinde yer almaya devam etti.
24 Mayıs 2018 – İzmir’in Narlıdere ilçesinde bir otomobil kontrolden çıkarak önce iki bisiklet sürücüsüne daha sonrada yol kenarındaki ağaca çarptı. Kaza sonucu, 19 yaşındaki sürücü olay yerinde, 17 yaşındaki bisiklet sürücüsü Eray Köseler de kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Pandemi nedeniyle bisikletli ulaşım ihtiyaç haline gelmiştir ancak maalesef yetersiz altyapı nedeniyle bisikletliye çarpma sayısı hızla artmaktadır.
Bisikletliler emniyet şeridinde arkadan çarpmayla canlarını kaybediyor. Sürücülerin duyarsızlığı, dikkatsizliği ve eğitim yetersizliği nedeniyle bisikletlilerimiz hayatlarını kaybediyorlar. 81 ildeki bisikletlilerin talepleri var. Bisikletli ulaşımın gelişmesi için çalışma yapılmasını istiyorlar. Bu anlamda da çağrımız bakanlıklara ve yerel yönetimlere.
Hız sınırları kontrol altına alınmalı, bisikletin taşıt olarak sürücüler tarafından kabul görmesi sağlanmalıdır ve güvenli şeritler ayrılmalıdır. Evrensel kuralların müfredata alınması ve insana saygının üzerinde durulması için harekete geçilmelidir diyoruz çünkü güvenli bisikletli ulaşım haktır.
“Kornaya değil, frene bas”; “trafikte bisikletli ölümleri son bulsun” diyoruz.
Bu kapsamda İstanbul – Diyarbakır arasında farkındalık turunun temel mantığı “bisikletli ölümler son bulsun”dur. Kıyı şeridi boyunca devam edeceğimiz bu farkındalık turunda ulaşabildiğimiz bisiklet grup ve kuruluşları ile dayanışmayı artırmak, sorunları konuşmak ve hep birlikte çözüm yolları oluşturmaktır. Geçtiğimiz illerde yahut ilçelerde bir kaybımız varsa ailesine sevenlerine başsağlığında bulunup elimizden geldiğince yardımcı olmak ise ayrı bir amacımız ve isteğimizdir.